Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone.
Miłośnicy pączków świętują. Jakie receptury są najsmaczniejsze?
Written by administrator on 27-02-2025
Dziś tłusty czwartek. To najsłodszy dzień w roku. Najpopularniejszym przysmakiem są pączki. Jak powstają, przyglądała się nasza reporterka Karolina Ryniak, która uczestniczyła w ich produkcji w jednej z cukierni w Lublinie.
– Każdy ma jakieś swoje receptury – mówi pani Anna, cukiernik z 30-letnim stażem. – Ja akurat bazuję na zaparzanej mące. Ubija się żółteczka z cukrem. Robimy rozczynkę z mleczka, z drożdży i z mąki i później to łączymy. Wjeżdżamy do takiej komory rozrostowej. Tak pączek musi posiedzieć tam tak z godzinkę 15 minut, nawet do półtorej godziny. Wyjeżdżamy i wrzucamy na tłuszcz. Myślę, że na pewno wyjdzie dzisiaj od nas około 15 tysięcy pączków.
CZYTAJ: W Tłusty Czwartek królują pączki. W Ludwinie robią je z makiem!
Infografika PAP: Anna Zajkowska
W tradycji pogańskiej tłusty czwartek symbolizował pożegnanie zimy. W tradycji chrześcijańskiej jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który zaczyna się w Środę Popielcową.
RyK / opr. WM
Fot. archiwum